Maxpuls & VO2

Var på Idrottsmedicinskt center i Malmö i veckan för att göra ett motionstest:

Submaximalt test i gående, löpande eller cyklande.
Vi mäter:
– Maximal syreupptagningsförmåga, VO2Max.
– Aerob tröskel.
– Sannolik maxpuls.

Jag körde testet på löpbandet och testet varar mellan 10-15 minuter tills sannolik maxpuls är uppnådd. För min del hade jag lite kvar, men började känna mig lite yr av att andas andfådd i mask så jag avbröt.

Mitt VO2-värde var mycket bra. Det är antal ml per kg och minut. Enligt mina mått skulle < 43,9 vara ”superior” vilket var högsta gruppen med bäst värde. Mitt värde var 48,7.

Däremot behöver jag förbättra min förmåga att öka tempot utan att gå över från fettförbränning till sockerbränning och därmed mjölksyrerisk. Jag behöver alltså bli bättre på att köra intervaller. Långa intervaller.

Jag vet att jag är lat med det. Är rädd för att gå över gränsen. Det är oavsett om det är intervaller, spinningpass eller om det är ett lopp. Jag vill alltid veta att jag orkar hela vägen. Därmed är det vanligaste scenariot på lopp att jag förbättrar min placering sista biten då alla andra tagit slut. Därmed också sagt att jag kommer i mål med onödiga krafter kvar.

Så, jag lovar mig själv att testa gränsen lite mer. Våga gå över den. På så sätt utvecklas jag!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s