Hur mycket får en mamma träna?

Träningen går framåt, jag har fått hålla mig frisk och hel ett bra tag nu. Med mindre än tre veckor kvar till Vasaloppet så har det blivit väldigt mycket träning på sistonde.

I lördags körde jag två pass spinning följt av en timme fitnessroll för att kroppens återhämtning skulle skyndas på. I söndags körde jag 32 kilometer rullskidor. Totalt sett väldigt många timmar i väg från familjen, i väg från barnen.

Min tvååring bad mig stanna hemma i söndags när jag klädde på mig. Men jag pussade bara hejdå och åkte ändå. Inte för att det var lätt, utan för att jag behövde. Det går inte att klara av ett Vasalopp eller en Ironman utan en massa investerade timmar i träning, återhämtning och rehab.

Timmar som jag behöver ta från familjekontot, från barnkontot. Även om jag försöker få med dem så gott det går, i en löparvagn när jag springer eller genom att springa tillsammans när jag kör lite intervaller. Ett lugnt varv med barnen och sedan ett hårt själv etc.

Men trots det är vi inne på kärnan, hur mycket får en mamma träna? När anses vi egoistiska och dåliga mammor? Jag får sådana gliringar redan i dag. Hur går det då för våra elitsatsande mammor, för sådana finns det numera gott om.

Blir vi sämre mammor för att vi vill träna? Jag anser tvärt om, att jag blir en bättre mamma som mår bra psykiskt och fysikt och som ger barnen kvalitetstid mellan mina träningspass.

Min utgångspunkt är att om jag mår bra så mår de bra. Dessutom så får de ju egentid med sin pappa när jag tränar. Eller ibland med sin mormor eller morfar. Är det skadligt för barnen, knappast! Kanske är det snarare så att jag (och andra mammor) gör barnen en tjänst som tränar så att de bygger nära och viktiga relationer med andra än mamman.

 

Annonser

2 reaktioner på ”Hur mycket får en mamma träna?

 1. Har ibland tänkt samma sak, men oxå kommit fram till att jag blir en bättre mamma när jag får möjlighet att ladda mina batterier med sånt som jag mår bra av. När jag sedan umgås med dom så är jag en piggare och gladare mamma.
  Det är viktigt med egentid som förälder sen om man använder den till att träna, shoppa, gå till frissan, läsa en bok eller vad nu man mår bra av är upp till var och en!

  Tack för din härliga inspiration!

  Gilla

  • Tack Wånkan 😁
   Att andra går till frisören eller läser en bok verkar helt ok, men träning är mer konstigt. Är det deras egna dåliga samvete som ligger bakom. Själv går jag typ aldrig till frisören utan klipper mig själv 😂 så jag prioriterar uppenbarligen inte frisyren 😉

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s