Om att förstå behoven!

Under de senaste månaderna har jag varit ute på flera föreläsningar där jag pratat om inkontinens med syfte att få åhörarna att våga söka vård. Coacha och inspirera gruppen och varje enskild individ att göra det som de behöver göra för att nå de mål de vill.

Inför, under och efter föreläsningarna kommer jag i kontakt med många drabbade som vill ställa en fråga eller be om ett råd.

För vissa handlar det om att få ett konkret tips på en bra läkare, för andra om att få fram så mycket detaljer som möjligt om min egen personliga resa. För ytterligare vissa handlar det om deras resa, om saker de är rädda för som biverkning om de försöker bli av med sin inkontinens.

En av de vanligaste rädslorna handlar om att behöva använda kateter. Något jag själv fick göra under ett dygn efter min operation. Oavsett behandlingsmetod så kan även vissa behöva använda det under längre tid och andra kan behöva/välja det för gott.

När jag fick besked om att jag behövde ha en kateter för att få lämna sjukhuset så var det en lättnad. Det jag fokuserade på var att jag fick åka hem. Katetern var i sig ingen stor sak, tvärtom har den i stället gett mig goda skratt och minnen för livet så min då 3-årige son tyckte det var så roligt att han berättade för hela förskolan att mamma hade snopp!

Men, för den andra kvinna som fick samma besked som mig samtidigt reagerade inte alls på samma sätt. Hon bröt ihop och jag kunde höra henna prata i telefon med tårarna rinnandes. För henne var det absolut ingen lättnad att få en kateter.

Just den händelsen fick mig att aktivt välja att engagera mig fullt ut i inkontinensfrågan. Hur kunde jag få andra att känna sig mindre utsatta, hur kunde jag minska tabut kring att prata om inkontinens och allt runt omkring?

Jag började med att ta en bild på mig själv med katetern och la ut den på facebook i en grupp för löpare där jag redan tidigare diskuterat inkontinens i relation till träning. Jag använder mig fortfarande av den bilden vid föreläsningar då och då.

När jag för några veckor sedan kom i kontakt med Coloplast blev jag imponerad över deras inställning och produkt och ett samarbete kändes naturligt. Coloplast är ett företag som ”utvecklar produkter och tjänster för att göra livet lättare för människor med djupt personliga och privata medicinska tillstånd.” Ett sådant exempel är katetrar.

Precis som jag har de upptäckt att inkontinens och kateter är ett ämne som är tabu. Det är få som vill prata om det öppet och det är många som inte ens är bekväma med det ens inför sig själva. Därför har Coloplast tagit fram en tappningskateter som inte ser ut som en kateter. Tanken bakom är att ingen ska behöva skylta med sina besvär. En kateter som inte ser ut som en kateter ger denna möjlighet.

Jag älskar alla former av nytänk och innovationer. Ännu mer när innovationerna handlar om att faktiska behov blir tillgodosedda. Om att via ett aktivt lyssnande hitta ett sätt att tillgodose önskemål hos de drabbade. SpeediCath Compact Eve är en tappningskateter som passar i vilken kvinnas väska som helst utan att väcka uppmärksamhet.

Inkontinens räknas av många som en folksjukdom och då behöver vi bryta tabu och då behöver vi företag som ser till de behov som finns. Jag kommer fortsätta lyfta frågan och föreläsa så länge någon vill lyssna på mig och så länge behovet finns och jag är tacksam för alla andras insats på området, för vi gör skillnad i människors liv.

_20160517_101510

Annonser

En reaktion på ”Om att förstå behoven!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s