Malmöloppet 10 km – racerapport

Under flera veckor har jag velat, skulle jag anmäla mig till Malmöloppet eller inte….i går kväll var jag fortfarande inte anmäld. La ut en bild med text på min Instagram och det var ju tur det, för det visade sig att min vän Natalie velade precis på samma sätt. Så, sagt och gjort, vi bestämde oss för att springa.

I dag åkte vi in och efteranmälde oss. Trots mulet och grått i morse, med enstaka regndroppar så sprack molntäcket upp och lagom tills att vi var på plats 1,5 timme innan starten så sken solen och det var riktigt varmt.

För varmt skulle det visa sig när startskotten väl gick. På största delen av loppet låg solen på och vinden var näst intill obefintlig. Det var varmt och det blev jobbigare att springa än jag tänkt mig.

Hade som mål att komma in under 58 minuter. Har inte laddat för ett millopp. Cyklade till och från jobb i går på PB-tider och mjölksyra för att få ett bra konditionspass. Hade jag vetat att jag skulle springa ett lopp  i dag hade jag definitivt inte kört så hårt och dragit på mig stumma lår tills i dag.

Men, planen var inte att springa PB i dag, planen var att ha roligt och köra årets första lopp. Ett träningspass med nummerlapp helt enkelt.

Första kilometern kändes riktigt bra, höll mig precis bakom 55 minuters ballongen. Tänkte att jag låg lite väl nära den med tanke på planen, men tyckte att jag kunde ligga kvar så länge det kändes bra. Andra kilometern gick 5 sekunder snabbare. Men därefter lugnade jag ner mig, tänkte att det var långt kvar, värmen började ge sig till känna och så även baksida höger lår. Våra snabba intervaller på löpgruppen har ansträngt baksida lår lite väl mycket. Med tanke på att det kommit några gånger nu när jag kört lugnare så kanske det är något jag behöver kolla upp lite närmare så att det inte blir en skada på riktigt (hmmm)….

Vid tre kilometer hade vi kommit ner till Ribersborg, där sprang vi längs havet och där var mycket folk. Tyvärr inte så många som hejade och klappade händer. Någon enstaka, såvida det inte var en bekant till dem. Hade gärna önskat mer pepp och glädje från publiken. Men man kan ju inte få allt här i världen 😉

Följande kilometrar fram till sista höll jag mig runt 6 min/km +- och jag lunkade på i mitt tempo utan att riskera något. Det är så lätt att dras med i högen av folk som springer, det är svårt att tänka med huvudet och långsiktigt. Målet i år är min mara i september och då ska jag inte riskera den genom att dra på för fort nu.

Sista kilometern drog jag dock upp tempot igen enligt plan, och det blev även min snabbaste kilometer av alla. Drygt 500 meter innan mål sprang jag förbi maken och barnen och de hejade på mig och gav mig den extra energin att öka tempot ytterligare till mål.

Min klocka stannade på 58:10 men den officiella tiden var knappt 40 sekunder långsammare. Uppenbarligen startade tidtagningen vid startskottet och inte när jag passerade startlinjen. Men, hur som, under 59 minuter men inte under 58 som var mitt mål. Men ynka 10 sekunder därifrån 🙂

(Uppdatering – den officiella tiden har i efterhand korrigerats till 58.11)

När målet är att springa PB på milen så är det under 55 som gäller, men till det loppet så ska jag satsa på just milen och det loppet 😉

Dagens höjdpunkter:

  • Vädret
  • Löparkompisarna jag sprang på (och Natalie som jag åkte med)
  • Personliga hejarrop från min ”gamla” PT och high five med hennes stora kille
  • Maken och barnen som peppade på två ställen längs banan

Dagens tråkigheter:

  • Killen som vägrade visa hänsyn och gick rakt ut på vägen och nästan krockade med mig och andra löpare utan att bry sig det minsta trots att många skrek på honom
  • Det stora massan av publiken som inte sa ett knyst eller gjorde ett ljud alls ifrån sig
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s