Terminsavslutning

I går och i förrgår höll jag i totalt tre avslutningar för våra friidrottsgrupper. Under avslutningen kör vi mätning av såväl längdhopp som 60 meter. Det är faktiskt enda gången under terminen som vi tittar på resultaten.

Vår filosofi är att träning ska vara roligt och då får resultaten komma i skymundan. Med resultat blir det lätt en rangordning, var står jag i förhållande till andra. Vissa går där ifrån med ett gigantisk självförtroende och andra med obefintligt.

Så vill inte vi ha det, de kommer tids nog fokus på resultat om barnen väljer att fortsätta med friidrott (eller andra idrotter för den delen). Bara friidrottsklubb väljer att istället bygga glädje till idrotten, till rörelse och att bygga självkänsla och självförtroende. Alla barnen är mer än sitt resultat.

Att vi väljer att ändå mäta är inte för att mäta barnen mot varandra, nej, det är för att låta barnen mäta sig med sig själva över tid. Vi berättar inte resultaten högt för alla, vi presenterar ingen rangordning över resultaten. Barnen springer sitt 60 meters lopp en och en, för att inte ha vinnare och förlorare. Alla barnen får sina resultat på sitt diplom och diplomen delas ut utan rangordning i slumpmässig ordning.

Däremot så kan barnen jämföra med sitt förra diplom, från förra avslutningen. Mina egna barn har båda förbättrat sig på 60 meter med runt 5 sekunder på en termin. Det är helt otroligt! Det kan de fira och vara stolta över, oavsett om de var bäst eller sämst i förhållande till de andra barnen.

I längdhopp hade båda barnen också gigantiska förbättringar, 5-åringen på närmare en meter!

Att som ledare få dela ut diplom och medaljer till barn och se deras stolthet och glädje är magnifikt. Det är så värt allt jobb jag lagt ner under hela terminen. Att se hur barnen växer som individer och sin självkänsla är magiskt. Det är en resa man gör genom glädje inte genom att fokusera på resultat eller jämförelser mellan individer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s