Att motivera barn & unga till träning

Det sägs att stillasittande är vår tids folksjukdom, att fetma bland unga ökar. Det är viktigt att tidigt få in goda vanor tidigt i ett barns liv. Men hur får vi barn att vilja röra på sig.

Jag har genom Bara Friidrottsklubb och genom att vara mamma till två killar födda 2011 & 2013 en del tankar kring det som jag tänkte dela med mig av. Jag kommer dela med mig av mina fem viktigaste punkter för att skapa glädje och intresse för träning.

Punkt 1:

Barn gör som man gör, inte som man säger….

Om du vill att ditt barn eller ett barn i din närhet ska träna. Träna själv! Visa barnet att det är roligt att träna. Genom att göra något som uppenbarligen du tycker är kul skapar du ett intresse hos barnet att få göra samma sak.

Här hemma så tjatar våra barn om att få följa med att träna. Det var faktiskt det som var bakgrunden till att jag startade en hela friidrottsförening. För, om jag kan inspirera mina barn på det sätt att det är ett ”straff” att inte få träna – då kan jag inspirera andra barn på samma sätt.

Många är de gånger som våra barn bett och bönat om att få följa med på en löprunda eller cykelrunda. Ibland går det inte att lösa, men för det mesta. Visst, jag får inte ut samma kvalitet på min träning som planerat alltid, men i det stora hela så är det värt så mycket mer att dela den glädjen och tiden tillsammans med mina barn. Någon världsmästare kommer jag ändå aldrig att bli 😉

När vi ska vara förebilder till våra barn genom att träna så inkluderar det våra värderingar till träning. Att träna ”för att komma i bikiniform” är inte ett sätt att inspirera sina barn till att finna glädje till träning. Då är det inte träningsglädje de lär sig, då lär de sig att man tränar för att bli smal.

Så, om du vill att ditt barn (eller det barn du tränar) ska tycka det är roligt att träna – visa att du tycker det är roligt!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s