Resultat och prestation som motivation

Fortsättning på min punktlista över de fem viktigaste punkterna för att skapa glädje och intresse för träning bland barn och unga (och vuxna för den delen)

Punkt 2:

Alla människor gillar att vara bra. Att vara tillräcklig. Att jämföra sig med andra blir därför för många naturligt och för vissa en verklig morot. Men för många blir det också destruktivt. Att ständigt jämföra sig med andra riskerar att bli en mätsticka på ens eget värde. Oavsett om det handlar om betyg, vikt eller träningsprestation.

Om någon annan är bättre så är jag inte bra. Då duger inte jag.

Detta gäller även för våra barn och unga. Om vi tar in resultat och prestation för tidigt så kommer deras motivation vara tätt kopplad till resultat och prestation i relation till andra. Så länge det går bra så är det roligt, men är det lika roligt att fortsätta träna när resultaten inte längre är i topp?

På mina träningar så diskuterar vi inte resultat eller prestation i relation till andra. Vi tävlar inte mot varandra och vi selekterar inte barn efter prestation. Om vi hoppar höjd gör alla det utan ribba, om vi springer häcklöpning så gör alla det med häckar på samma höjd. Vi delar inte ens in i ålder under träningarna.

Alla barn utvecklas olika och att dela in barn efter fasta prestationer eller antaganden riskerar att bli fel. Ett barn fött tidigt ett år kommer troligen utvecklas snabbare än en född sent samma år. Trots det är barnen medvetna om att de är ”lika gamla” och det kan skapa en känsla av det yngre barnet att vara sämre.

Om fokus istället är glädje till träningen och inte prestationen i sig så tror jag att vi kan behålla våra barn längre i idrottsrörelsen och det ger förutsättningar för livslångt idrottande. Barn som känner glädje bygger sin självkänsla och kan lättare hantera prestations- och resultatkrav längre fram i en eventuell idrottskarriär.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s