”Oavsett vikt – oerhört viktigt med motion”

Läste häromdagen en intressant och viktig artikel på SVT Nyheter. Den handlade om komplexiteten kring att gå ned i vikt, att det inte är så enkelt som att äta mindre och träna mer.

Väldigt ofta är det så diskussionen går, de som är överviktiga tränar för lite och äter för mycket. Men här förklaras varför det inte alltid är så enkelt.

”När du försöker gå ner i vikt kommer kroppen att försvara sina kilon eftersom den skyddar sig mot svält. Det innebär bland annat att du inte kommer att bränna lika många kalorier. Varken i vila eller när du är fysiskt aktiv.”

”Lägg där till faktorer som stress, sömn, psykisk ohälsa, reklamens påverkan och dina gener, som alla kan ha stor påverkan på hur lätt eller svårt det är att gå ner i vikt.”

Så, även en person som tränar mycket och äter bra kan ha svårt att gå ned i vikt och stanna i vikt.

Det som dock är tydligt är att träning i sig är oerhört viktigt för hälsan.

”Att röra sig regelbundet är möjligtvis det absolut bästa man någonsin kan göra för sin egen hälsa. Oavsett vad du äter kan du göra otroligt mycket för hälsan om du motionerar regelbundet”

Det här är precis min tanke med träning och varför det är så viktigt att träning är något man tycker är roligt. Något som är en del av ens livsstil. Träning ska inte vara ett sätt att gå ner i vikt, som står ovan så är det ett dåligt sätt att gå ner i vikt. Det är dock ett otroligt bra sätt att må bra och hålla sig frisk. Det kommer alltid vara viktigare än några kilo hit eller dit.

Efter många års ångest över en kropp som går upp i vikt bara jag tänker på mat så har jag landat i att jag är och ser ut som jag gör. Jag har testat allehanda dieter och har alltid tränat mycket. Jag har ibland skämts för att jag kunnat träna upp till 10-12 pass i veckan och ändå inte gått ner i vikt, ändå ansetts överviktig enligt BMI.

Men, med åren har jag lagt det bakom mig. Jag trivs med min kropp. Inte för att den är perfekt, men för att den är min. Varför fortsätta att vara ovän med min egen kropp? Vad vinner jag på det?

Så, jag fortsätter att prata om livslångt idrottande och att det ska vara kul att träna. För det är så mycket roligare än att mäta centimeter och kilon och ha ångest inför Beach20xx. VARJE ÅR!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s