Återigen – hur får vi våra barn i rörelse?

Vaknade efter en heldag med barnen på Halmstads Äventyrspark i går. Vi var där från öppning till stängning (10-18) och det var inte mycket ro och vila. Men, för våra barn var det inga problem, även om de såklart somnade gott efteråt, men de är vana vid att röra sig.

Dels tränar de själva flera olika sporter under terminerna, det är simning, fotboll, friidrott. Det har även varit tennis och gymnastik tidigare. De får själva välja vad de vill göra, förutom simningen som vi föräldrar anser är en bra livförsäkring som vi verkligen vill att barnen ska ha med sig i livet.

Dels är de med oss och tränar. När jag körde träning på löpbandet häromdagen så ville de också köra efter mig. Det blev 200 meter för 3-åringen och 400 meter för 5-åringen. För att de ville, i den fart de ville, men det var verkligen inget gå-tempo!

Medan jag fortfarande låg i sängen i morse så läste jag en artikel på SVT Nyheter som visar att våra fyraåringar rör sig för lite. Av de rekommenderade 60 minuters aktivitet om dagen så är det endast 30 % som når det under vardagarna och endast 20 % som når det under helgerna. Studien visar att barnen rör sig minst när de är med sina föräldrar…

Det är beklämmande men jag förstår hur det kan bli så. Föräldrar jobbar heltid, hämtar på förskola och kör hem och lagar mat. Familjerna äter mat och sedan är klockan snart läggdags. När ska det hinna klämmas in rörelse på kvällarna, om det inte finns något lockade i närområdet. Det är en av anledningarna till att jag grundande Bara Friidrottsklubb, för att det i vårt lilla samhälle skulle finnas alternativ till träning även för de små barnen.

Goda vanor sätts bäst när barnen är unga. Därför ska träning erbjudas även små barn, men självklart utifrån deras förutsättningar. Det gör vi och det gör att träning även är lätt att nå, i ett samhälle där det tar max fem minuter med bil att ta sig till träningen, för de flesta fem minuter till fots eller cykel.

På helgerna dock, vad gör alla föräldrar med de 12 timmar lite drygt som de har med sina barn om endast 20 % av barnen rör sig 60 minuter under hela tiden? Av de andra 80 % barnen, hur rör sig deras föräldrar? Är de lika passiva eller väljer de att träna utan sina barn?

Vad är det som gör att de inte aktiverar sig, är det vilja eller möjlighet? Tid finns det gott om, så det kan knappast vara en ursäkt. Men kanske är det så att det finns för lite föräldra-barn träningsmöjligheter. På helgerna vill vi heltidsarbetande föräldrar såklart umgås med våra barn. Så visst är det lätt att strunta i träning om det inte är gemensamt.

När vi i föreningen erbjöd föräldra-barn träning under Sverige på Fötter-eventet så kom det drygt 50 personer trots ihållande regn. Efterfrågan på möjligheten att träna tillsammans med sina barn är uppenbarligen stor.

Jag har en vilja och ambition att kunna erbjuda det framöver som en del av Bara Friidrott. Utifrån studien så finns det definitivt ett behov av det också.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s