Älskade löpning

Varför springer jag egentligen? En sak är säker, det är inte för att jag är särskilt bra på det. För det är jag inte. Jag är en helt normal medelmåtta och är nöjd med det (för det mesta i alla fall).

Jag springer inte heller för att jag har en massa tid att göra saker bara för att. Tvärtom. Jag jobbar heltid, har ett eget företag vid sidan om. Har startat en friidrottsförening och är såväl ordförande som tränare i föreningen. Dessutom har jag två små barn och en make (så länge han står ut med mig ❤).

Nej. Jag springer för att jag mår bra av det. Det ger mig mer energi. Det ger mig glädje. Visst har jag pissiga dagar där löprundan känns som ett dödsstraff. Men aldrig att jag har avslutat ett löppass och ångrat det.

Löpning har alltid varit en del i mitt liv. Vi har haft ett on-off-förhållande ända sedan barnsben. I perioder har det blivit mindre men vi har aldrig gjort slut.

Jag älskar helt enkelt löpning ❤.

Hur får vi fler att känna samma kärlek till löpning. Eller träning överhuvudtaget för den delen? Varför är det så många som hatar löpning och träning?

Jag tror att en stor del ligger i prestationskrav. En viss distans löpning ska ta en viss tid. Allt sämre är dåligt. Löpning görs inte för egen skull utan för att passa in i det sociala.

När jag började springa var jag barn. Då fanns inte heller sociala medier. Jag lärde mig älska löpning som avkoppling, träning och energigivare i en tid när ingen brydde sig om vilka tider eller distanser jag sprang.

När detta fenomen kom in i mitt liv som vuxen så hade jag redan en bra grund och trygghet i min träning. Det är jag tacksam för, för såklart påverkas även jag av andra personers kommentarer.

Varför är det intressant att visa och berätta om tider och prestationer för kreti och pleti? Varför lägga värderingar på detsamma. Visst, alla ska vara glada och stolta över det de lyckas med. Men varför jämföra med andra? Räcker det inte med att vara nöjd och stolt?

För vems skull är det då vi tränar och hur mycket genuin glädje finns det i träningen om vi inte tränar för vår egen skull?

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s