Racereport Wachau Marathon

Jag gjorde det! Jag genomförde mitt andra maraton och jag kom i mål…..men vi tar det från början!

Vädret var allt annat än positivt, det utlovades (och levererades) regn hela dagen. Från det att jag vaknade tills kvällen regnade det. Som tur är bodde vi endast 700 meter från start, så jag gick inte hemifrån förrän femton minuter innan starten. Då var jag klädd i dunväst och över en regnponcho. Precis vid startskottet tog jag av mig regnponchon men västen behöll jag på fram tills att jag sprang förbi vårt boende där maken och barnen stod och hejade. På så sätt hann jag aldrig bli kall och efter 700 meter hade jag fått upp värmen i kroppen av löpningen.

På rummet precis innan avfärd till starten så satte jag på mig mina hörlurar, men de startade inte. Jag försökte att snabbladda igen för att se om de bara hängt sig. Hade använt dem kvällen innan och de var då fulladdade. Jag var även noga med att stänga av dem. Så, jag blev väldigt förvånad och väldigt stressad av att de inte startade på morgonen. Det var bara att inse att jag skulle behöva springa mitt lopp helt utan musik.

Wachau Maraton startar i Emmersdorf an det Donau och följer Donau till Krems 35 kilometer bort. De första sju kilometerna bestod av att vi sprang från Emmersdorf bort från Krems till en grannby och vände tillbaka där, så när vi kom tillbaka till starten hade vi de sista 35 kilometerna av loppet kvar.

Redan innan vi var tillbaka vid starten hade smärtan i min högra höft gjort sig tillkänna. Jag funderade på om jag skulle bryta redan där eftersom det var så långt kvar. Men jag bestämde mig för att ge det en chans. Hade tagit en voltaren innan starten och hade ytterligare två med mig. De intog jag vid 20 kilometer då smärtan var outhärdlig. Den strålade från höft ner över sätet och hela vägen ner i vaden. Jag försökte skaka på benet några gånger och göra lite andra rörelser för att försöka minska smärtan. Men det var mina voltaren som drygt 30 minuter efter intag som gjorde att smärtan blev uthärdlig.

Vid var cirka 650 som tog oss an maratondistansen, därutöver var det maratonstafett, halvmaraton och kvartsmaraton samtidigt. Därmed var det aldrig trångt utan tvärtom glest mellan löparna. Lika glest var det mellan åskådarna, som dels på grund av geografin och dels på grund av vädret uteblev.

Loppet gick som sagt mellan två orter, så stora delar av loppet gick på landsbygden mellan olika byar. Av förklarliga skäl fanns där ingen publik alls. I de små byarna var det enstaka som stod och skulade under paraplyn och hejade. Men, de som hejade gjorde det med råge, de läste ens namn på nummerlappen och ropade ”super Linda, bravo Linda”. Ibland sa de något mer, men min tyska är så bristfällig så det gick mig helt förbi 😉

Det var otroligt bra service under loppet, hela 12 vätskestationer som alla bjöd på vatten, red bull, energidricka, bananer och energibars. Vid fem stationer fanns det dessutom energigel. Men framför allt så bjöd vätskestationerna på kanonstöd från volontärerna. De var positiva och de var hjälpsamma <3!

När loppet började var planen att springa i 6.30-tempo, men det var svårt att hålla det låga tempot i början. Jag låg därför mellan 6.10-6.15 de första fyra kilometrerna. Första milen låg jag alla kilometer på ett snitt under 6.30. Kilometer 21 var första med ett snitt över 7 minuter, men här hade jag stannat längre vid vätskestationen, tagit mina voltaren och smärtan var som värst. Först på kilometer 30 hade jag återigen ett snitt under 7 minuter. Sedan var det långsamma kilometer återigen mellan 33 och 36 kilometer. De sista två kilometerna var återigen snabba, under 6.30 tempo.

Totalt blev snittiden 6.48 och jag kom i mål på 4 timmar och 47 minuter. Då hade jag stannat flera gånger och tagit fotografier på omgivningarna, dessutom gick jag vid alla vätskestationer.

Målet för dagen var inte att springa snabbt eller en viss tid. Målet för dagen var att vara positiv hela loppet, att springa in på upploppet med ett leende på läpparna. Det lyckades jag med och jag är så nöjd med det. Inte minst utifrån förutsättningarna, vädret, smärtan och bristen på musik.

Vid 40 kilometer stannade jag och sms.ade maken och meddelade att jag var vid 40. Det för att ge honom och barnen möjlighet att se mig vid målgången utan att behöva stå ute i regnet mer än nödvändigt.

När jag kom in på upploppet så såg jag att barnen stod uppe på scenen med speakern. Maken stod nedanför med kameran i högsta hugg. Jag hörde hur speakern sa, ”nu kommer pojkarnas mamma, Linda från Sverige” och den glädje som spred sig genom kroppen är obeskrivlig. Jag flög fram över upploppet och tog emot min medalj på andra sidan med sådan enorm glädje.

Jag hade genomfört ett maraton och njutit av det. Jag hade vägrat alla negativa tankar. Jag hade uppnått mitt mål med råge och det under usla förutsättningar. Det är jag så stolt över.

Jag mådde illa under delar av loppet och det kändes som om jag skulle kräka. Jag var därför försiktig med intagen vid vätskestationerna. Jag tog vatten vid alla, red bull vid tre och lite gel vid en. Banan tog jag vid två stationer, men bara två tuggar per gång. Därutöver tog jag en halv snickers efter 15 kilometer och druvsocker de sista fem stationerna. Senare på kvällen när jag kom till hotellet i Wien så kräktes jag och jag hade svårt att få i mig mat. Men, stora sonen hade kräkts dagen innan och även haft feber. Så, troligen var det något som inte riktigt stämde med våra magar helt enkelt.

Nu är jag klar med maraton. Jag vann över distansen, jag har klarat den två gånger. Första gången med negativa tankar och besvikelse på grund av smärta. I går med enbart positiva tankar trots smärta. Denna gången var jag mentalt starkare och bättre förberedd på hur det skulle kännas med en kropp som inte klarar långa distanser.

Framöver kommer jag nöja mig med halvmaraton, och redan i går hittade jag ett lopp jag vill springa nästa år 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s