Boken ”Den inkontinenta kvinnan

Nedan följer fyra kapitel från min bok ”Den inkontinenta kvinnan”

21 APRIL 2014

2 kilometers löprunda!

Första löprundan sedan förlossningen i oktober 2013. Första löprundan sedan någon gång 2012 om jag ska vara ärlig. För att vara riktigt ärlig så hade det kanske blivit fem löprundor totalt sedan 2011.

Kändes som att jag skulle dö. Fick inte andningen att fungera. Benen ville inte ta sig framåt i samma takt som jag ville.

Kändes som om jag kissade på mig. Panik! Jag kissade faktiskt på mig. Blöta trosor och blöta löpartights. Väldigt blöta.

Jag hade blivit inkontinent.

 

NEXT OF KIN

Att ha hemligheter är naturligt, särskilt om de är privata och kanske till och med något som anses tabu att prata om. Som inkontinens.

Även för ens partner kan det vara svårt att berätta som det är. Det anses ju knappast som den mest förförande repliken: Älskling, jag kissar på mig ibland vet du…

När vi är många som först inte gärna vill erkänna det för oss själva, så är det ett stort steg att erkänna det för den vi lever med. Särskilt som det är ett ämne som det inte talas om bland unga människor. Då framstår det som något väldigt ovanligt och onormalt.

Visst tog det emot att berätta för min man, men jag är så glad för att jag gjorde det. Det var en enorm lättnad att kunna prata om det tillsammans, att ha ett stöd i bearbetningen av situationen. För det tog tid att acceptera att jag var inkontinent. Men tillsammans blev det lättare.

Med honom kunde jag diskutera min frustration, min sorg och min ilska. Sedermera även min oro inför operation och min rädsla för att en operation inte skulle hjälpa. Han fanns vid min sida på väg till operation och på väg hem från operation. Han tog fullt ansvar för barnen när jag inte fick lyfta dem efter operationen.

 

STANDARDRITUAL

Inför varje träningspass har jag samma ritual. Jag börjar med att byta om till träningskläder. Ibland kan jag göra det flera timmar i förväg för att ladda upp ordentligt om det varit en seg dag eller om jag inte är sugen på att träna just den dagen.

I samband med klädombytet så går jag på toaletten. När det sedan närmar sig att jag ska iväg så går jag en gång till, för att sedan gå ytterligare en gång precis när jag ska iväg. Under detta sista besök så lägger jag även i en TENA och eventuellt en Contrelle. Om jag ska träna på gymmet så går jag på toaletten en gång till när jag anländer dit.

Dessa toalettbesök görs inte för att jag känner mig kissnödig, utan för att jag vet att minsta droppe som är kvar i urinblåsan innan träningen kommer att vara i mina trosor efter träningen.

Även om jag har TENA så innebär det ju inte att jag vill läcka och ett skydd täcker ju inte upp för hur mycket urin som helst. I början hade jag tunna trosskydd, sedan vanliga bindor, sedan lite tjockare TENA och vid tuffa träningspass tjocka stora TENA. De sista påminner mycket om ettåringens blöjor och det är inte utan att jag funderat på att ta dem istället ibland.

Trots detta idoga kissande inför träningspassen så händer det att jag ändå läcker rejält. Jag kan inte förstå hur det ens kan finnas något kvar att läcka efter flera toalettbesök, särskilt inte eftersom jag oftast inte dricker inför träningen då jag inte vill fylla på urinblåsan i onödan. Var kommer all denna urin ifrån liksom!

 

SNOPP

Min äldste son som är tre år hade fått berättat för sig att jag skulle till doktorn för att opereras. Att det betydde att doktorn skulle skära i mamma. Samma dag som operationen så kom han upp från sängen och kramade om mig hårt och sa ledsamt att han inte ville att doktorn skulle skära av mammas ben. Fick förklara för honom att det varken ville jag eller doktorn heller.

Jag berättade att det skulle bli två små hål på utsidan av mammas ljumskar och att mamma skulle ha lite ont. Men att jag definitivt skulle komma hem med två ben.
När jag kom hem efter operationen så ville sonen direkt se mina plåster, så jag visade dem för honom och jag visade honom även katetern. När jag behövde tömma den första gången så fick han följa med in på toaletten och han blev mäkta imponerad över att mamma hade fått en stor snopp och att jag nu stod upp och kissade.

Han blev tydligen så imponerad av det att det dessutom var det första han berättade på förskolan dagen efter. För en pappa jag aldrig träffat tidigare!

”Min mamma har snopp och står och kissar”